Projecten Zorg

 

Stichting HeetenWoont heeft het voornemen een woonzorgvoorziening voor mensen met autisme te realiseren. Hieronder vindt u meer informatie over autisme.

Autisme in het kort

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee.

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee.

Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analystisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

De meeste mensen zien de wereld als een film maar mensen met autisme zien de wereld eerder als een stapel losse foto’s, zij zien minder samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen zij vaak niet goed wat andere mensen bedoelen of voelen.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Elke dag opnieuw.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een (lichte) verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig.

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme

Hisloa

Een al wat langer lopend project voor de huisvestiging van jongeren met een ontwikkelingsachterstand, waaronder Autisme, we streven ernaar dat in 2020 de plannen definitief zullen doorzetten. Er zijn inmiddels gesprekken gaande over meerdere locatie mogelijkheden in Heeten maar ook met zorgpartijen als de Parabool en ZoZijn.

Update januari 2021:
Door met name door de zorg om het coronavirus is het Project Hisloa voorlopig uitgesteld, zodra de wereld weer onder controle is gaan we als HeetenWoont opnieuw inventariseren of de behoefte aan deze voorziening nog actueel is.

 

Ontwikkeling Stevenskamp

Bij het onderzoek door de Zorggroep Raalte naar een nieuwe visie voor de toekomst van de Stevenskamp is ook HeetenWoont betrokken. HeetenWoont zal zich hierbij inzetten voor het realiseren van een stilteruimte c.q. Mariakapel in samenwerking met Zorggroep Raalte.

 

Het zorgcentrum Stevenskamp wordt nieuw ontwikkeld, op de plek van de huidige woonzorglocatie worden 48 toekomstbestendige zorgappartementen gerealiseerd. Start van de werkzaamheden 2021